HARI INOVASI KDN 2011

Sabtu, 19 November 2011 0 comments
SINOPSIS RINGKASAN PROJEK

PROJEK INI CUBA MENGATASI MASALAH KEROSAKAN PERALATAN DIDALAM BAGAGE ROOM TRIM BOOT KERETA PERONDA POLIS (MPV) DI KONTINJEN PERAK. KEROSAKAN PERALATAN DIKESAN MENERUSI PEMERHATIAN YANG DILAKUKAN OLEH ANGGOTA-ANGGOTA YANG MENGENDALIKAN KERETA PERONDA POLIS (MPV) DAN KETIKA PEMERIKSAAN KIT DIJALANKAN SEBELUM DAN SELEPAS MENJALANKAN TUGAS. 


TERDAPAT SEKURANG-KURANGNYA 20 PERALATAN SEDIA TERPASANG DIDALAM BOOT KERETA POLIS (MPV) TERMASUK ALAT KOMUNIKASI (VHF – VERY HIGH FREQUENCY) DAN DARI PEMERHATIAN SERTA PEMERIKSAAN YANG DIJALANKAN, SEBANYAK 6 PERALATAN PALING KERAP MENGALAMI KEROSAKAN YANG MENGAKIBATKAN KOS PEMBAIKAN DAN ALAT GANTI MENINGGKAT.

SOAL SELIDIK DALAMAN TELAH DIJALANKAN MELIBATKAN 200 ORANG ANGGOTA KERETA PERONDA POLIS (MPV) DAN SEBANYAK 80% ANGGOTA TELAH MEMBERI MAKLUM BALAS DENGAN MENYATAKAN BAHAWA KEROSAKAN YANG BERLAKU ADALAH DISEBABKAN OLEH PERGERAKAN-PERGERAKAN PETI YANG YANG MENYIMPAN ALAT BANTUAN KERJA TERUTAMANYA KETIKA KERETA PERONDA POLIS (MPV) MELALUI LALUAN RONDAAN YANG BERBONGGOL, SELEKOH TAJAM, PUSINGAN ‘U’, TRANS BAR, BERBUKIT, LOPAK/LUBANG, LAMPU ISYARAT, PERSIMPANGAN, JALAN LICIN, JAMBATAN/JEJANTAS DAN MEMBAIKI JALAN.

BAGI MENGATASI KEROSAKAN YANG TERJADI, KIK RODA TELAH MENGEMUKAKAN SATU INOVASI BERUPA BEKAS YANG BOLEH MENYIMPAN ALAT BANTUAN KERJA BAGI MENGGANTIKAN PETI YANG DIBEKALKAN PENGELUAR KERETA SEMENJAK 7 TAHUN YANG LALU. BEKAS TERSEBUT DIKENALI SEBAGAI “BEG KANVAS ALAT BANTUAN KERJA (ABK)” DIPERBUAT DARIPADA BAHAN TAHAN LASAK, KALIS AIR, MUDAH DIGUNAKAN, KALIS BUNYI, MEMPUNYAI BILANGAN POKET (COMPARTMENT) DAN TALI PENGIKAT PERALATAN YANG MENCUKUPI SERTA TALI PENGGALAS SUPAYA MUDAH DIBAWA, MEMPUNYAI TANDA NAMA PERALATAN SERTA MEMASANG PELEKAT ZIPPON BAGI MENGELAKKAN PERGERAKAN BEG KANVAS.

INOVASI YANG DIHASILKAN OLEH KIK RODA, TERBUKTI BERJAYA MENGURANGKAN KEROSAKAN PERALATAN SEBANYAK 96% DAN MENJIMATKAN KOS PEMBAIKAN DAN ALAT GANTI SEBANYAK 99% DALAM TEMPOH 6 BULAN. 


Comments
0 Comments

0 comments:

Catat Ulasan

Share

Followers

 

©Copyright 2011 Galeri PDRM | TNB